Paraules i criatures

Això de la maternitat fa que se t’ampliïn els temes de lectura, i sent del gremi bé tocava alguna cosa de llenguatge infantil, tot i que a la reina de la casa encara li falta bastant per adreçar-se amb paraules als seus súbdits… A més, aquest llibre em feia gràcia, perquè l’autora va ser professora meva a la facultat (i no n’estic segura, però potser la vaig veure embarassada d’alguna de les criatures que li han proporcionat els exemples).

Primeres paraules, de Mireia Llinàs, explica com les criatures aprenen a parlar, amb les diferents «estratègies» i «invents» que poden fer servir durant aquest procés. Després d’una introducció, els diferents capítols se centren en els sons, les paraules i les seves formes (morfologia), les oracions, el sentit que es dóna a les paraules i els primers contactes amb el bilingüisme. Tot amb un munt d’exemples trets de la vida real.

Si hagués de destacar una gran virtut d’aquest llibre, diria que és molt entenedor i amè. El podeu llegir sense por de perdre-us encara que no tingueu la més remota idea de lingüística i fugíssiu de les classes de llengua tan aviat com el sistema educatiu us va deixar. Les explicacions són clares, breus i sempre acompanyades de molts exemples. A més, no arriba a les cent pàgines, cosa que si vas curt de temps (perquè tens nens, per exemple) sempre s’agraeix. D’altra banda, això mateix fa que si en saps una mica o el tema t’interessa molt de seguida tinguis la sensació que es queda curt. Personalment, m’hauria agradat una mica de «narració» de com van evolucionant els nens, per exemple, però ja se sap que no es pot tenir tot. Si trobo temps i ganes, hauré de treure la pols als apunts sobre adquisició del llenguatge que dec tenir de la carrera, o demanar bibliografia a la família.


4 comentaris on “Paraules i criatures”

  1. Susanna ha dit:

    Gràcies per la recomanació!

    Els nostres nanos fan 20 mesos aquest dissabte i començo a necessitar un diccionari per entendre’ls!

    A veure si me’l puc llegir.

    Petonet a la petita reina!

    SU

    M'agrada

    • Anna ha dit:

      Bé, com a diccionari no crec que serveixi, que cada criatura es fa el seu propi idioma… Però segur que molts exemples us seran familiars.

      Gràcies de part de sa petita majestat 😉

      M'agrada

  2. David ha dit:

    Aquest llibre el vaig llegir deu fer un any i em va agradar. El vaig trobar planer i una bona introducció a aquest tema. D’aquí a quatre mesos tindré el meu primer fill i aleshores segur que me’l torna<ré a llegir. Salutacions!

    M'agrada


Deixa un comentari