Ofici, respecte i premis Nobel

Una d’aquelles veritats que no fa cap mal recordar, en un Trujamán de bon llegir:

[…] en muchas ocasiones se valora al traductor por el nombre —el renombre— del escritor traducido o por la difusión de su obra, o por el papel que haya desempeñado ésta o esté desempeñando en la historia de la literatura. Y no es justo. Ni atinado. No es ésa, en mi opinión, la manera de enjuiciar la obra de un traductor. Su labor no tiene que ver con esos hechos. Lo que hay que considerar no es quién sea el escritor traducido, sino si el traductor ha permitido que personas que no conocen el idioma de la obra original y que querían leer ese libro, sea cual sea y sea de quien sea, hayan podido leer realmente ESE libro.

María Teresa Gallego Urrutia, Traducir a un no-premio nobel

 


2 comentaris on “Ofici, respecte i premis Nobel”

 1. Marc ha dit:

  Totalment d’acord, i aprofito aquest comentari per recomanar “Els nàufrags” de Charlotte Rogan, publicat per Ediciones B i traduït per mi mateix. És el llibre amb el qual he xalat més fent-ne la traducció (tampoc n’he traduït tants, jo sóc més de traducció audiovisual), i em va semblar molt millor que alguns ‘best-sellers’ o llibres d’autors famosos que no aporten absolutament res. Però és clar, la literatura no deixa d’estar en mans d’editorials que tenen com a principal objectiu fer diners, i per això proliferen tant actualment els llibres de periodistes, cantautors i d’altres que es venen més pel nom de l’autor que pel llibre en si mateix.
  PD. Perdona si el comentari és més llarg que la pròpia entrada… 😉

  M'agrada

  • Anna Llisterri ha dit:

   Gràcies per la recomanació, Marc, i passa a xerrar quan vulguis, que ja veus que això és un lloc tranquil. I sí, tens raó que la qualitat, la fama i les vendes sovint no tenen res a veure, però el món és com és… Per això em va agradar recordar que un bon traductor és el que fa bé la seva feina amb les cartes que li toquen, independentment de si aconsegueix encàrrecs més o menys llaminers, perquè tots els lectors es mereixen un respecte.

   M'agrada


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s