Qui no es consola és perquè no vol

M’estimo més els carrers plens de català fet malbé que totes les gramàtiques i diccionaris de la llengua.
Joan Solà, ‘Caràcters’, citat al suplement de cultura de l”Avui’

Amb totes les prevencions que ha de comportar una cita fora de context, aquesta frase del mestre pot servir de consol davant de cartells com aquest, que ens pregunta si creiem «amb» l’addicció. No sé si la confusió d’amb i en és un problema de règim verbal o si (com em sembla més probable) l’autor és dels que parlen (parlem) de pressa i en aquests casos pronuncien una mena de vocal neutra seguida de nasal que pot ser qualsevol cosa. I no ha fet allò de traduir la frase al castellà per comprovar la preposició que toca, com jo he vist alguna vegada…

De tota manera, per molt que ens consolem, vull insistir en un dels cavalls de batalla d’aquest bloc: si es gasten els quartos en el publicista, el dissenyador i l’impressor, que paguin també una correcció (o dues), que després els resultats fan mal efecte per molt bona que sigui la xocolata.


4 comentaris on “Qui no es consola és perquè no vol”

  1. Jesús ha dit:

    Hola, Anna: O es valencià?

    M'agrada

    • Anna ha dit:

      No sé prou dialectologia com per posar la mà al foc, però el DCVB no ho recull i se’m fa mooolt estrany (que hi hagi un ball de “a” i “en” ja és una altra cosa).

      M'agrada

  2. Jesús ha dit:

    Bé, no sé ben bé el que no arreplega l’Alcover-Moll en este cas concret. Al meu parer, hi és en l’entrada «creure», §1.b: «Amb el complement introduït amb la preposició en». Quant a la pronúncia /en/ per >amb<, no cal eixir de l'Alcover-Moll tampoc, dins l'entrada «amb», § «fon. i var. form», e): «Al regne de Val. i a la Ribera d'Ebre, aquesta prep. s'és reduïda a en. «Se va casar en una xica» (=amb una xica); «Anava en un amic». Escriure «amb» barata «en» és una hipercorrecció bastant freqüent (i esperable).

    M'agrada

    • Anna ha dit:

      Ah, d’acord! Aquesta reducció de “en” i “amb”, ultracorrecció inclosa, no la coneixia, i em fixava només en el règim verbal… Cada dia aprenem coses, fins i tot dels nyaps.

      M'agrada


Deixa un comentari