Ai, aquest apòstrof!

Hi ha dubtes recurrents, que van fent aparició de tant en tant a Zèfir i altres llistes de correu de professionals de la llengua. Un d’ells té a veure amb la sigla de l’Institut d’Estudis Catalans: s’ha d’escriure «l’IEC» o «el IEC»? I és que l’ús de l’apòstrof té uns quants punts punyeteros, en què les diverses solucions possibles tenen pros i contres i no tothom està d’acord en una proposta clara i inequívoca. Per exemple, i a banda de les diferències entre fonts, si ens fixem en una referència com és el Manual d’estil d’Eumo, diria que entre la primera edició i la tercera van canviar alguns petits criteris (però com que en el seu moment no vaig anotar-ho ara no ho puc assegurar).

El cas que ens ocupa a més, es complica perquè no tothom ho pronuncia igual: alguns diem habitualment «l’i-ec», i a d’altres els sembla més normal dir «el yec», com «el iogurt». (Els que enteneu de transcripcions fonètiques, perdoneu aquesta aproximació tan lamentable, però fa anys que no m’hi dedico i trigaria un munt de temps a trobar els símbols adequats…). Fins i tot el senyor Google em troba les dues formes dins del web de l’Institut, si bé amb clar predomini de «l’IEC».

IECFaig una passada pels prestatges de casa i veig que tant el Manual d’Eumo com les guies d’estil d’El Periòdico i El Punt escriuen «l’IEC», però no m’estranyaria trobar mitjans amb una altra opinió. Per tot plegat, entenc que fins i tot gent seriosa com els de Vilaweb s’hagin fet un embolic i aquest matí hagin publicat una notícia sobre l’Institut d’Estudis Catalans tal com surt a la imatge de la dreta. El problema no és tant que segueixin un criteri o un altre, sinó que això de dubtar i posar-ne «un de cada» fa una mica lleig, per no parlar de la combinació estranya del titular, amb l’apòstrof abandonat al començament de línia…

Si teniu curiositat sobre si al llarg del dia ho unifiquen, aquí us deixo l’enllaç de la notícia.


2 comentaris on “Ai, aquest apòstrof!”

 1. Puigmalet ha dit:

  A hores d’ara han arreglat el curiós incident de l’apòstrof abandonat al titular, però el cos del text continua essent una barreja estranya.

  Personalment, l’IEC, sens dubte.

  M'agrada

  • Anna ha dit:

   Bé, amb una pila de continguts per pujar i actualitzar cada dia, i sense saber el personal que tenen, entenc que no els quedi gaire temps per revisar notícies d’ahir…

   M'agrada


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s