Tan ‘internationals’ que fa feredat*

No estic especialment en contra que la gent faci campanyes publicitàries en anglès si li sembla que és la millor manera d’arribar al seu públic objectiu (tot i que en mols casos podríem discutir si és un encert o tonteria).  Ara, per molt modern que siguis i independentment de la llengua en què escriguis les coses, si les has de plantar en cartells al mig del carrer cal escriure-les bé, i no amb pífies com la d’aquest cartell.

citizenPels que no sabeu anglès, us explico que no es pot dir «I am citizen of», sinó que cal posar-hi article: «I’m a citizen of». No sé en quin nivell ho expliquen, però us asseguro que no cal haver estudiat filologia anglesa per saber-ho… Però sí que cal haver superat el mètode «busco paraula per paraula al diccionari i ja està», i també tenir un bon sistema de revisió per detectar i corregir els errors que, per molt que en sapiguem, tots podem cometre.

Com ja van observar fa dies els companys de l’ATD, es veu que la feina mal feta tampoc no té fronteres… I amb els calés que diuen que es van gastar en la campanya, n’haurien pogut dedicar uns quants a tenir un bon traductor i un revisor qualificat en els moments crucials, que després aquestes coses fan lleig.

——-

Per cert, he recordat aquesta expressió arran d’unes declaracions de Quim Monzó sobre el (negre) futur del català la setmana passada. L’endemà, amb ganes de saber-ne més, vaig anar a parar al web de l’entitat organitzadora i allà la «feredat» (pronunciada fredat) s’havia convertit en «fredor». Anem bé per anar a Sants…


2 comentaris on “Tan ‘internationals’ que fa feredat*”

  1. morenita ha dit:

    Opinió de filòleg de tornada i no gaire humil: l’anglès arreu comença a adaptar-se a les llengües locals; ja tenim anglès vulgar (dir llatí vulgar és una manera de dir “molts llatins vulgars), només saben anglès molt pocs anglesos, i d’aquí dues dècades tots xinesos. Se siente.

    M'agrada

  2. Anna ha dit:

    Bé, de registres vulgars sempre n’hi ha hagut, però la qüestió és decidir quan es fan servir i per què…

    M'agrada


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s