Una història de xinesos

Imaginem-nos un ciutadà xinès (o una ciutadana xinesa, tant li fa) que per circumstàncies de la vida ve a Barcelona i acaba muntant una botiga de bosses i sabates. Per obrir un negoci cal fer un munt de coses, una de les quals, i no la menys important, és posar-li un nom. El nostre protagonista hi pensa poc o molt —en xinès— fins que troba un nom que li fa el pes i el tradueix al català: la botiga es dirà «Sobrepassar Corrent».

Primera ensopegada. En xinès segurament sona bé i per algú de cultura xinesa deu resultar un nom molt adequat (si em llegeix algú de xinès que m’ho confirmi, sisplau), però en el context català queda més aviat estrany. És que sovint per passar d’una cultura a una altra no n’hi ha prou de traduir paraules amb més o menys gràcia, sinó que cal anar més enllà.

Però bé, aquest emprenedor o emprenedora tampoc no ho considera tan important i tira endavant el seu projecte. A l’hora d’encarregar el cartell, com que ja se sap que el català és molt difícil, hi posa els cinc sentits: la ce trencada, la doble erra, la doble essa… I finalment estrena el rètol.

calcatsok.jpg Malgrat tots els esforços, hi diu «sobrepassr», amb una a menys. Una d’aquestes desgràcies que de tant en tant passen i si ets el corrector del projecte et fan venir ganes d’amagar-te en una cova i no sortir.

En aquest punt, la meva imaginació pel·liculera comença a fer-se preguntes. Es va equivocar el que va fer el cartell o ja venia malament l’encàrrec? I els xinesos? Els van enredar (afegiu aquí l’acudit fàcil, o no) dient-los que el rètol estava ben fet i cobrant-los la feina? O se’n van adonar i es van quedar el cartell tarat a preu de saldo? Els ho ha dit algú, que està malament, en els mesos que fa que tenen la botiga? Hi ha alguna cosa més en català a l’establiment?… És que el món, senyores i senyors, és ple de petits misteris.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s